Skip to content
Descubriendo los circuitos electrónicos flexibles

Descobrint els circuits electrònics flexibles

La tecnologia dels circuits electrònics flexibles es troba en plena expansió. També coneguts per les sigles en anglès FPC (Flexible Printed Circuit), aquests components tenen múltiples aplicacions. Àmbits com el del sector sociosanitari, les telecomunicacions o l’electrònica de consum són només tres exemples de les àrees de la indústria que incorporen aquesta tecnologia.

Gràcies a la electrònica impresa, és possible aplicar fàcilment en superfícies flexibles, circuits i altres components. I això sense afectar la flexibilitat del substrat, que pot ser paper, teixit, plàstic o metall. Donats els seus avantatges, els FPC estan substituint progressivament els circuits electrònics rígids. A continuació, sestableixen les diferències entre ambdós tipus de components.

Circuits electrònics flexibles versus rígids

Una placa de circuit imprès consisteix en un suport o substrat sobre el qual s’instal·len diversos components electrònics. Tots ells es connecten mitjançant pistes conductores fabricades amb làmines de coure. El substrat dels circuits electrònics rígids impedeix la seva deformació, cosa que augmenta la seva vida útil. Són el tipus de circuit més utilitzat.

A diferència dels circuits rígids, els components dels FPC es col·loquen sobre un substrat flexible. Aquest sol ser d’un polímer anomenat polimida, altament resistent a la temperatura i la tracció. Les pistes del circuit, o conductors elèctrics, són de coure. Finalment, sobre el circuit es col·loca una capa de material flexible com a protecció.

Entre els avantatges dels PCB (Printed Circuit Board) flexibles hi ha la seva capacitat per deformar-se. Gràcies a això s’adapten a qualsevol espai per molt irregular que sigui. És una facilitat que no tenen els circuits rígids. Una altra de les seves qualitats és que són més lleugers que els PCB rígids, atesa la seva forma i el material del substrat.

Els circuits electrònics flexibles són més duradors que els rígids, ja que aguanten millor les tensions mecàniques i les vibracions. Així mateix, presenten una elevada resistència a la calor, a les interferències electromagnètiques ia l’ús en exteriors. Aquestes característiques són molt importants en equips del sector sociosanitari i en la indústria automobilística.

Sector sociosanitari: la revolució dels circuits flexibles

El 2030 es preveu que el volum de negoci dels pegats i tèxtils electrònics per al sector sociosanitari superi mundialment els 2000 milions de dòlars. Aquesta tecnologia només ha estat possible gràcies al desenvolupament dels circuits electrònics flexibles.

Els pegats electrònics cutanis s’adhereixen a la pell gràcies a un adhesiu. S’utilitzen per monitoritzar paràmetres com la freqüència cardíaca, la pressió sanguínia o la respiració. Donades les seves característiques, són fàcils d’usar i cada vegada tenen més autonomia. Per la seva banda, les anomenades peces intel·ligents permeten controlar el ritme cardíac i altres indicadors fisiològics. Són més còmodes que els pegats i tan estètiques com les peces normals.

Electrolomas és especialista en el desenvolupament i fabricació de circuits electrònics flexibles i cablejat des de 1997. També es realitzen muntatges electromecànics per a diversos sectors relacionats amb la salut, com maquinària dental, metge-estètica, equipament per a laboratoris i solucions per a la mobilitat autònoma. Així mateix, els professionals de l’empresa estan especialitzats en la fabricació de sistemes de vigilància i d’accés. Contactar amb l’empresa si es vol més informació.

Back To Top